British Royal Navy Strenght Rum åbnes den 4. Marts

….

Vi har besluttet at åbne en vores B.R.N flasker på Whiskymessen 2023 – kom forbi Romhytten og køb en smagsprøve på 2 cl. for 250,- kr.

Fra Ugeavisen.dk:

Whisky-drenge jubler over sjælden rom fra den britiske flåde

En lignende flaske B.R.N rom i en Gallon flaske har været til salg hos en vinhandler i Danmark til ca. 45.000 kroner.

De to whiskygale herrer Ulrik Bertelsen og Henrik Olsen fra Whisky.dk i Sjølund har udover deres store passion for whisky også en stor kærlighed for rom. De jubler i øjeblikket fordi, ind ad døren er netop kommet 2 helt unikke flasker rom. Det er ikke bare den klassiske Bacardi rom, men to virkeligt originale flasker svøbt i pileflet og laksegl i toppen og i den originale transporttrækasse de har været sendt i – dengang de forlod romfabrikken, for at blive skibet af sted samen med den Kongelige Britiske flåde, så sømændene kunne få deres daglige “Tot of Rum”.

De specielle flasker er nemlig en B.R.N rom (British Royal Navy) fra ca. 1970, fortæller whisky-drengene fra Sjølund i en udsendt meddelelse og tilføjer:

– Hver flaske indeholder One Imperial Gallon svarende til 4,54 liter. Efter flåden stoppede med at udlevere den daglige ration rom, var der stadig lagre af rom rundt omkring på flådens skibe, og disse lagre blev tilbagekaldte og puttet på lager og nogle af flaskerne kom først frem igen og solgt på auktion til en pensioneret flådekaptajn i 1970. Sandsynligvis indeholder flaskerne god kraftig rom fra Pusser’s i Navy Strength på 57,15%. Meget praktisk var “rom flaskerne” placeret i en kurv med håndtag (kaldet “demi-johns”), som beskyttede keramikflasken mod stød og slag. Det kunne godt være nødvendigt til søs.

Den britiske spiritus skribent Dave Broom, der også er forfatter til den store bog “Rom” fra Politikens forlag, har skrevet en specialartikel om emnet. Her fortæller han, at det antages at udskænkning af rom i den britiske flåde stammer tilbage til 1655, hvor man erobrede Jamaica, og dermed en hel del rom.

Han skriver: “Den oprindelige rom var rå og voldsom, men “piraterne” og søfolkene i flåden var ligeglade. Denne nye sprut “dræber djævlen”(kill-devil), denne “rumbullion”(de lokales navn for drikken, det blev til navnet rum) havde en rå og voldsom smag, men den havde mange funktioner om bord. Det opløftede stemningen, det virkede som medicin, det afhjalp træthed og det var ofte det eneste der kunne drikkes”

Dave skriver om udviklingen i kvaliteten af rommen, i slutningen af 17 hundredtallet: “Mr. James Man fra Deptford?.var en af de tidligste store handelsmænd, der skulle revolutionere rombranchen, idet han gik fra kun at handle, til selv at blende de indkøbte rom til sit eget varemærke.” Det var på det tidspunkt, at “flåde rom” (Navy rum) gik fra bare at være en spiritus, til at blive en rom stil med sin egen karakter”. James Man blev eneleverandør til hele den britiske flåde.

Udskænkningen fortsatte indtil den 31. juli 1970, som at søfolkene blev kaldt “the black tot day” (tot = krus med rom)

Indlægs forfatter: admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *